HTML

hogykell

Friss topikok

  • relativitas: Jo ez a blog. Ugyes vagy csak igy tovabb. Latszik hogy tolem tanultad. (2012.07.14. 14:25) Befőzés
  • undi72: @igluglu: Igazából már 4éve gyártok kenyereket eddig az élesztőseket csináltam az nagyon profin me... (2012.05.18. 20:00) Kovász

Kovász

2012.01.28. 18:40 igluglu

 

Mi ez: A kovásztól lesz a tésztából kenyér. Kovásszal eresztesz életet a tésztába, hogy megkeljen, tehát buborékos szerkezetű, és jó, savanykás ízű legyen. Híg tészta, melyben egy baktériumközösség él, mely a lisztté őrölt gabona héjáról és a házad levegőjéből származik, ez utóbbiaktól lesz minden család kovásza és vele a kenyere is egyedi: ahány ház, annyiféle kenyér.

Ha kovászt használsz, nem lesz szükség az élesztőre, melyben gombák élnek a kovász baktériumai helyett. Bár így lassabb a kelesztés, mert élesztővel elég 1 óra pihentetés, kovásszal hasonló eredményhez 6-8 óra szükséges - melegebb helyen (kemence mellett, 40-50 fokos sütőben) kevesebb, hidegebb helyen több. 

Előkészülsz: Kell hozzá valamilyen teljeskiőrlésű liszt, például búza, tönköly vagy rozs. Azért teljeskiőrlésű, mert a kovász a gabona saját baktériumai által válik élővé, és ezek a gabona héján tanyáznak. Szükség lesz még egy átlagos, tisztára mosott befőttesüvegre fedővel vagy más fedeles edényre, és fél deci vízre. 

 

Ezt csinálod:

Első nap: Négy púpozott evőkanál lisztet beteszel az üvegbe, rá a fél deci vizet, jól elkevered egy kanállal, hogy nagyon lágy tésztát kapj, és ráhelyezed a fedőt, ám nem kell rácsavarni, hogy kaphasson levegőt, de ki se száradjon. Aztán így hagyod 2 napig, valami melegebb helyen, hogy tudjanak szaporodni a baktériumok benne.

Ilyenkor az illata még sima tésztaillat, semmi különös. A cél a savanykás illatú, buborékos szerkezetű kovász lesz.

 

 

Második nap nem csinálsz vele semmit.

Harmadik nap kis buborékok jelennek meg a felszínen, jelezvén, hogy élettérré vált a tésztánk, valamint az illata és íze is kezd savanykás lenni. Ekkor utántáplálod egy kanállal a lisztedből, és egy kanál vízzel, majd jól elkevered ismét simára, és lefeded.

 

Negyedik nap megint felbuborékozik, már erősebben, és jó savanyú az illata. Ismét adsz neki egy kanál lisztet, és ugyanennyi vizet, és simára kevered, lefeded. 

Ötödik napra készen van, talán ki is fut az üvegből, olyan laza, habos szerkezetű lett.

 

Ha nem sikerült: Tedd melegebb helyre, de 40 foknál ne melegebbre, hidegben marha lassan szaporodnak a baktériumok. 

Költség: 

  • pénz: legfeljebb 20 Ft (10 dkg liszt)
  • meló: mindösszesen 10 perc

Végül beteszed a hűtőbe üvegestül, lezárva, és ha sütsz kenyeret, mehet bele egy része. Fél kiló liszthez 3 evőkanállal kell, de lehet, hogy több, vagy kevesebb, ízlés, és a kovász ereje szerint.

6 komment

Címkék: kenyér kovász kenyérsütés kovászkészítés kovász készítése

A bejegyzés trackback címe:

https://hogykell.blog.hu/api/trackback/id/tr473964155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iFerenc 2012.02.03. 22:36:59

Nagyon jó írás, most már minden tiszta csak ki kell próbálni:) Egyébként meddig áll el az így készült kenyér?

igluglu 2012.02.03. 22:45:20

@iFerenc: Nem lesz annyira levegős, mint az élesztős kenyér, tehát kicsit tömörebb, még fehérlisztből készítve is, de ezt a minőséget tartja jó 3-4 napig, aztán valamicskét szikkad, de 2 hétig nyugodtan fogyasztható, ha nem vagy finnyás a szívósszerkezetű kenyérre. Bár nálunk1 héten belül elfogy.

Pár napon belül felteszem a kovászos kenyér sütési mikéntjét is, és akkor majd tudtok valami közvetlenhasznú dolgot is készíteni a blogom alapján.

iFerenc 2012.02.04. 15:52:06

@igluglu: köszi az infót, aztán hadd szóljon az a következő poszt:)

undi72 2012.05.04. 21:46:45

Megpróbáltam a 4. kenyér már jól sikerült azért van mit tapasztalni még ( köszi a receptet )

igluglu 2012.05.17. 16:53:35

@undi72: A "van mit tapasztalni még" érzése bennem 2-3 év alatt sem csökkent le a kenyérsütéssel kapcsolatban, mert ahogy próbálkozom az alapanyagokkal és módszerekkel, mindig új kapukat nyitok, melyek a jól bevált dolgok kiforrásának rovására mennek. Persze ezt nem bánom, majd összeáll minden a végére. :)

Sok élményt kívánok, és ha előáll valami érdekes tapasztalatod a témában, írd meg bátran.

undi72 2012.05.18. 20:00:09

@igluglu: Igazából már 4éve gyártok kenyereket eddig az élesztőseket csináltam az nagyon profin megy. Ami ezt a kovászosat illeti már ehetőeket sikerült csinálni a bl55 lisztből. Szerintem sokkal lazább szerkezetű a ledagasztott tészta és akkor jó a kenyér, reggel lehet is sütni
süti beállítások módosítása