HTML

hogykell

Friss topikok

  • relativitas: Jo ez a blog. Ugyes vagy csak igy tovabb. Latszik hogy tolem tanultad. (2012.07.14. 14:25) Befőzés
  • undi72: @igluglu: Igazából már 4éve gyártok kenyereket eddig az élesztőseket csináltam az nagyon profin me... (2012.05.18. 20:00) Kovász

Laska, tészta

2012.03.15. 16:23 igluglu

 

Mi ez: Tojás, liszt és víz jóarányú keveréke, de a liszt és a tojás közül az egyik - liszttípustól függő esetekben - el is hagyható. A tojás értékmegőrzésének egyszerű és remek módja, mert a laskába gyúrt tojás akár évekig fogyasztható élelmet ad száraztésztaként.

Bő vízben főzve, tepsibe rakottan, vagy ételbe főzve készíthető.

 

Előkészülsz: kb. 0,5 kiló tésztához a tálba teszel 35 deka lisztet, veszel két tojást, valamint kimérsz 0,5 dl vizet. Jó még egy fakanál is a keveréshez.

 

Ezt csinálod: A lisztet tálba teszed, közepébe ökölnyi mélyedést nyomsz, és ebbe ütöd a két tojást. A fakanállal a mélyedésben elkezded verni a tojást, hogy elegyüljün a fehérje a sárgájával, és valamennyire a liszttel, majd körkörös, széles mozdulatokkal összekevered az egész liszttel, míg egynemű, sárga, morzsalékos szerkezetű lesz. Ekkor hozzáadod a 0,5 dl vizet, és már kézzel addig gyúrod, míg egy nagy tésztagombócot nem kapsz. Ez elég kemény meló, mert a nyers laskatészta is kemény. Esetleg pici vizet még löttyinthetsz hozzá, ha kicsik voltak a tojások, de ne puhtsd vele túl, mert akkor ragadni és nyúlni fog a tészta, és ez nagyon nehezíti a vele való bánást. Ha kész, akkor lefedve pihenni hagyhatod egy jó félórát, hogy szép, sima szerkezetű és könnyebben nyújtható legyen, de ez esetleg elhagyható.

 

Ha nincs tésztagéped, akkor sodrófával nyújtod , lisztezed, és késsel metéled. 

Ha van tésztagéped, a következőket teszed:

-          felszeleteled a tésztagombócot 3 felé

-          a szeleteket kinyújtod a legvastagabb fokozaton, a kapott rojtos szélű szalagokat keresztbe hajtod, újra nyújtod, és ismételed ezt, míg szabályos téglalap alakú szalagokat nem kapsz

-          ekkor bedörzsölöd liszttel, és egyre kisebb fokozatokon kinyújtod, majd ha eléred a megfelelő vastagságot, felszabdalod jó arasznyi darabokra, ezeket bedörzsölöd liszttel, és kupacokba halmozod

-          felteszed a gépre a megfelelő metélő feltétet (szélesmetélt, spagetti stb.), a darabokat átengeded rajta, a metéltet felfogod egy kistálcán, és egy konyharuhára borítod, majd kiterítgetve szárítod 1-2 napig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kellhet: Lehet víz nélkül csak tojással is készíteni a tésztát, ekkor 10 deka liszthez 1 db tojást lehet számolni. Tojásnélküli tészta a durumbúza és a magyar királybúza lisztjéből készíthető, 10 deka liszthez 0,5 dl vizet használva.

 

Ha nem sikerült: Ha nem áll össze a tészta gyúrásnál, tegyél alá még egy löttyintésnyi vizet. Ha ragadós, gyúrj bele egy kis lisztet, bár ez nem könnyű, az arányok igen kis változása is már befolyásolhatja a megfelelő állagot.

 

Nyújtás és a metélés után vigyázz, mert ha nem lisztezed be a tésztalapokat, egymáshoz ragadhatnak.

 

Költség:  

  • pénz: 500g tészta = 50 Ft (35 dkg liszt) + 70 Ft (2 db tojás) = 120 Ft
  • meló: 20 perc (keverés, gyúrás) + 30 perc (pihentetés, nem feltétlen kell) + 10 perc (nyújtás, metélés) = 30 (60) perc mindösszesen

Végül: Ha egyből frissen meg is főzöd, akkor legfeljebb 2 percig kell forralni, ha szárazon, akkor 8-10 perc, közben ellenőrizd. 

 Ha valaki szeretne tésztagépet, írjon, mert tudok szerezni olcsón.

Szólj hozzá!

Címkék: házi tészta laska házitészta tésztakészítés laskakészítés

A bejegyzés trackback címe:

https://hogykell.blog.hu/api/trackback/id/tr64318641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása