HTML

hogykell

Friss topikok

  • relativitas: Jo ez a blog. Ugyes vagy csak igy tovabb. Latszik hogy tolem tanultad. (2012.07.14. 14:25) Befőzés
  • undi72: @igluglu: Igazából már 4éve gyártok kenyereket eddig az élesztőseket csináltam az nagyon profin me... (2012.05.18. 20:00) Kovász

Befőzés

2012.03.17. 16:17 igluglu

 

Mi ez: Gyümölcs és zöldségételek eltevése hosszabb, akár években mérhető időre. Ide sorolhatóak a lekvárok, öntetek, lecsók stb. Tartósítószert nem szükséges használni, a főzés és a pihentetés megteszi a hatását.

 

Előkészülsz: A lekvárfőzést fogom ismertetni álatlánosságban, de hasonlóan paradicsomot és lecsót is eltehetsz, vagy bármi folyékonyat, például szörpöt.

Számoljunk, 10 kg nyers gyümölccsel, ennek kb. ¼ része veszteség a héj miatt, ¼ része a főzés során párolog el, így kapunk kb ½ rész lekvárt, ennek megfelelő űrtartalomban kell üvegeket odakészítenünk egy konyharuhára tisztára mosva, tiszta fedővel. Ha egész biztosra akarsz menni, akkor egy nagy fazékban forralj vizet úgy, hogy zubogjon, és merítsd el benne színültig az üvegeket és a kupakokat ½-1 percre, hogy kifertőtlenítse. Kell még ahány üveg, annyi befőzőfólia és befőttesgumi is. Ez még fontosabb, mint a kupak, mert azokat pótolhatod egy rákötözött kendődarabbal is.

Ízlés szerint cukor is kerülhet bele, általában a kész lekvár tömegének 10-15%-ával megegyező mennyiség elegendő minden gyümölcshöz.

Készíts elő egy nagyobb dobozt vagy bőröndöt, pokrócokkal kibélelve, melybe majd bele tudod zárni az összes üveget pihentetni.

 

 

Ezt csinálod: A gyümölcsöt megmosod, és megtisztítod, mintha csak frissen fogyasztásra szánnád: a szárat, magházat eltávolítod, alma, körte stb. esetén a héját is levágod. Darabold fel kisfalatnyi kockákra, és tedd egy nagy lábosba, és kevergetve főzd a felforrásig, és utána még egy ideig közepesen erős lángon, majd ahogy sűrűsödik csökkentve a hőfokot, és gyakorítva a keverést, hogy le ne égjen. Ha kicsit odakap az alja, akkor fakanállal fel tudod még kaparni, semmi baja nem lesz, míg nem kozmál oda teljesen. Ha mégis, akkor öntsd át egy másik lábasba, és folytasd a főzést.  Azt is megteheted, hogy ha nincs sok időd, egy napra hűtőbe teszed a félkész anyagot, és másnap folytatod, semmi baja nem lesz. 2-4 óra múltán, ha már szétfőttek a gyümölcsdarabok, tetszik az állaga, és kb 2/3-ára sűrűsödött, akkor kész. Ha akarsz bele, akkor most tedd bele a cukrot, és még főzd vele vagy fél órát. Kezdődhet az üvegezés.

Tedd a lábast a legkisebb lángra, és szedd az üvegeket majdnem színültig a forró lekvárral. Minden üveget azonnal zárj le egy rágumizott fóliával, majd egy kupakkal vagy textillel, és állítsd fejre 1 percre. Ha ez megvan, akkor rakosgasd be az előkészített bőröndbe a pokrócok közé az üvegeket, sorban, ahogy készülnek, mindig rájuk hajtva a pokrócot, hogy ne hűljenek ki gyorsan. Ha minddel elkészültél, zárd be bőröndöt, tedd egy félreeső, ne túl hűvös helyre, és hagyd 1 napot, míg szép lassan kihűlnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem sikerült: Ha esetleg megromlana (nekem még sosem történt ilyen ezzel a módszerrel!), akkor vagy nem főzted elég ideig (1 óra forrás elég kell, hogy legyen), vagy nem sikerült tényleg légmentesen lezárni az üveget, vagy később, pakolás közben a fóliát megrántva levegőt kapott, vagy túl gyorsan lehűltek üvegezés után, vagy már eleve nem volt elég forró, mikor üvegezted.

 

Kellhet: Kupakok helyett egy nem nyúlós szövetdarabot is a fólia fölé köthetsz szorosan az üvegre, az is remekül védi, és jól is néz ki.

 

Olasz tésztaszószt a következőképpen készíthetsz:

5 kg paradicsomot meghámozol és kis darabokra vágsz, vagy passzírozod. 10 gerezd fokhagymát apróra vágsz, és 1 dl olajon üvegesre megpirítasz egy nagy lábasban. A paradicsomot beleöntöd, és rotyogva főzöd kevergetve, míg krémesre nem fő, kb 1- 1,5 órát. Ekkor sózod 2 nagy csipet sóval, hogy jóízű legyen, és megszórod evőkanálnyi bazsalikommal, és teáskanál szurokfűvel. Ezután főzd még 15 percet, és a lekvárhoz hasonlóan mehet az üvegekbe. Pizzára, tésztákra kiváló.

 

Ennek megfelelően tehetsz el lecsót vagy bármit. Próbálkozni kell.

Költség: 

·                 pénz: 5000 g lekvár (150g/100g gyümölcstartalom, válogatott alapanyag!)  = 3500 Ft (10 kg gyümölcs[350Ft/kg]) + 150 Ft (0,5 kg kristálycukor; nem feltétlen kell) + 70 Ft (10-15 db befőzőfólia+gumi) + [500 Ft (10-15 db kisebb befőttesüveg+kupak; egyszeri beruházás!)] = 3720 Ft

·                 meló: 1 óra (előkészület: mosás, tisztítás, darabolás) + 3 óra (főzés) + 1/2 óra (üvegezés) = 4,5 óra mindösszesen

Végül: Felteszed a polcra, vagy a szekrény tetejére, és ha akarod, felbontasz egyet. Évekig eláll.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hogykell.blog.hu/api/trackback/id/tr214322212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patikaisó · http://patikaisox.hu/ 2012.03.18. 15:46:03

Egészséges ételhez használjon tiszta sót!

relativitas 2012.07.14. 14:25:29

Jo ez a blog. Ugyes vagy csak igy tovabb. Latszik hogy tolem tanultad.
süti beállítások módosítása