Mi ez: Tojás, liszt és víz jóarányú keveréke, de a liszt és a tojás közül az egyik - liszttípustól függő esetekben - el is hagyható. A tojás értékmegőrzésének egyszerű és remek módja, mert a laskába gyúrt tojás akár évekig fogyasztható élelmet ad száraztésztaként.
Bő vízben főzve, tepsibe rakottan, vagy ételbe főzve készíthető.
Előkészülsz: kb. 0,5 kiló tésztához a tálba teszel 35 deka lisztet, veszel két tojást, valamint kimérsz 0,5 dl vizet. Jó még egy fakanál is a keveréshez.
Ezt csinálod: A lisztet tálba teszed, közepébe ökölnyi mélyedést nyomsz, és ebbe ütöd a két tojást. A fakanállal a mélyedésben elkezded verni a tojást, hogy elegyüljün a fehérje a sárgájával, és valamennyire a liszttel, majd körkörös, széles mozdulatokkal összekevered az egész liszttel, míg egynemű, sárga, morzsalékos szerkezetű lesz. Ekkor hozzáadod a 0,5 dl vizet, és már kézzel addig gyúrod, míg egy nagy tésztagombócot nem kapsz. Ez elég kemény meló, mert a nyers laskatészta is kemény. Esetleg pici vizet még löttyinthetsz hozzá, ha kicsik voltak a tojások, de ne puhtsd vele túl, mert akkor ragadni és nyúlni fog a tészta, és ez nagyon nehezíti a vele való bánást. Ha kész, akkor lefedve pihenni hagyhatod egy jó félórát, hogy szép, sima szerkezetű és könnyebben nyújtható legyen, de ez esetleg elhagyható.
Ha nincs tésztagéped, akkor sodrófával nyújtod , lisztezed, és késsel metéled.
Ha van tésztagéped, a következőket teszed:
- felszeleteled a tésztagombócot 3 felé
- a szeleteket kinyújtod a legvastagabb fokozaton, a kapott rojtos szélű szalagokat keresztbe hajtod, újra nyújtod, és ismételed ezt, míg szabályos téglalap alakú szalagokat nem kapsz
- ekkor bedörzsölöd liszttel, és egyre kisebb fokozatokon kinyújtod, majd ha eléred a megfelelő vastagságot, felszabdalod jó arasznyi darabokra, ezeket bedörzsölöd liszttel, és kupacokba halmozod
- felteszed a gépre a megfelelő metélő feltétet (szélesmetélt, spagetti stb.), a darabokat átengeded rajta, a metéltet felfogod egy kistálcán, és egy konyharuhára borítod, majd kiterítgetve szárítod 1-2 napig
Kellhet: Lehet víz nélkül csak tojással is készíteni a tésztát, ekkor 10 deka liszthez 1 db tojást lehet számolni. Tojásnélküli tészta a durumbúza és a magyar királybúza lisztjéből készíthető, 10 deka liszthez 0,5 dl vizet használva.
Ha nem sikerült: Ha nem áll össze a tészta gyúrásnál, tegyél alá még egy löttyintésnyi vizet. Ha ragadós, gyúrj bele egy kis lisztet, bár ez nem könnyű, az arányok igen kis változása is már befolyásolhatja a megfelelő állagot.
Nyújtás és a metélés után vigyázz, mert ha nem lisztezed be a tésztalapokat, egymáshoz ragadhatnak.
Költség:
- pénz: 500g tészta = 50 Ft (35 dkg liszt) + 70 Ft (2 db tojás) = 120 Ft
- meló: 20 perc (keverés, gyúrás) + 30 perc (pihentetés, nem feltétlen kell) + 10 perc (nyújtás, metélés) = 30 (60) perc mindösszesen
Végül: Ha egyből frissen meg is főzöd, akkor legfeljebb 2 percig kell forralni, ha szárazon, akkor 8-10 perc, közben ellenőrizd.
Ha valaki szeretne tésztagépet, írjon, mert tudok szerezni olcsón.